Kara Pilot Kıdemli Üsteğmen Şehit Sedat Pelit

06.12.2012 10031

Okulumuza ismi verilen şehidimiz 07.07.1969 yılında babasının Foça Jandarma Komando okulundaki görevi nedeniyle İzmir Foça'da dünyaya gelmiştir.

İlkokula İzmit Tütün çiftlik Yeni Yalı İlkokulunda başlayıp, Ankara Karşıyaka Celayir İlkokulunda tamamlamıştır. Ortaokula Ankara Karşıyaka Yeşil evler Ortaokulunda başlamış, Ağrı Diyadin ilçesi yatılı Bölge okulunda bitirmiştir.

Liseye ise memleketi İznik Lisesinde 1983 yılında başlamış ve Kayseri Sarız ilçesi Lisesinde bitirmiştir. 1986 yılında Üniversite sınavında başarılı olup, Ankara Kara Harp Okuluna girmiş, aynı yıl İzmir 9 Eylül Üniversite Kamu yönetimi bölümünü kazandığı halde askerlik sevgisi nedeniyle Kara Harp Okulunu tercih etmiştir.

Kara Harp Okulunu piyadeler içerisinde 6.olarak 30.08.1990 yılında Piyade Teğmen rütbesi ile bitirerek İstanbul Tuzla Piyade Okulunda 1 yıl temel kursuna katılmış ve 24 Mayıs 1991 tarihinde başarı ile bitirerek Bolu Komando Tugay Komutanlığı emrine tayin olmuştur. Burada görevine devam ederken Üniversite sınavına tekrar girerek İzmir 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ekstern bölümünü kazanmış ve kaydını yaptırarak okumaya devam etmiştir.

Bolu Komando Tugayı ile birlikte Şırnak Gömeç'te ve Hakkâri yöresinde P.K.K ile mücadele görevlerine 1992 yılında Kuzey Irak'ta icra edilen Sınır Ötesi harekatlara katılmıştır. Daha sonra 1993 yılı Şubat-Aralık ayları arasında Helikopter Pilotluğu kursuna katılmış başarı ile tamamladıktan sonra Ege Ordu Hava Alay Komutanlığı emrine atanmıştır. Buradaki görevi sırasında devamlı olarak Güneydoğu da P.K.K. ile yapılan mücadeleye görevli olarak katılmıştır.

En son olarak Üsteğmen Sedat Pelit 1997 yılı baharında P.K.K.'ya karşı icra edilen operasyon esnasında Çukurca Bölgesi Kuzey Irak hudutları içerisinde operasyon esnasında P.K.K. tarafından atılan bir füze sonucu 11 subay ve astsubay ile birlikte şehit olmuştur.

İlçemiz nüfusuna kayıtlı değerli şehidimize Allah'tan Rahmet Dileriz.

 

O zaman vecd ile bin secde eder-varsa-taşım, 
Her cerihamdan, ilâhî, boşanıp kanlı yaşım, 
Fışkırır ruh-ı mücerret gibi yerden naşım; 
O zaman yükselerek arşa değer belki başım.

İZNİK ŞEHİT SEDAT PELİT LİSESİ